Keuken Ergonomie – Pleeg geen aanslag op uw lichaam

Geschreven op 22 mei 2017 in de categorie ergonomie.

Een goede keuken is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor uw lichaam. Want in uw keuken moet u zo plezierig en doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten.

Personaliseer uw keuken

Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische “routing” is het bovendien van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. En zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak.

Dominosysteem

Er zijn inmiddels kookplaten waar de kookzones op een rij zitten. Zo’n kookplaat is bijzonder handig in gebruik omdat niet meer over de voorste kookzones heen gereikt hoeft te worden naar de achterste pannen. Datzelfde effect bereikt u ook met aparte kookmodules, het zogenoemde dominosysteem.

 

“Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad.”

 

Hoe bereken ik mijn ideale keuken werkhoogte?

Bij de plaatsing van apparatuur wordt nogal eens te weinig rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De afwas in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als deze op zo’n 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst.

Wilt u toch een onderbouw vaatwasser, kies dan voor een model dat past bij de door u gekozen hoogte van het keukenblad. Daardoor krijgt u een mooie strak afgewerkte lijn, zonder verspringende plinten.

Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad. Daaraan brengt u immers de meeste tijd door van uw verblijf in de keuken. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan.

Wilt u meer informatie?

Maak dan een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.