De gezonde keuken en topsport

Geschreven op 7 juni 2018 in de categorie Geen categorie.

Passie voor sport, passie voor koken en passie voor de keuken. Op 31 mei organiseerde De Knikker een kookworkshop met zeilster Marit Bouwmeester, chefkok André Swagerman van Bertmans Rotterdam en de Bodegraafse Zwem- en Polo Club. Een avond met heerlijke gerechten en een inspirerend verhaal over topsport en de gezonde keuken.

Op weg naar Tokyo 2020
Aanleiding voor de workshop ‘Koken met Marit’ is onze sponsoring voor Marit Bouwmeester op weg naar de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Marit en haar vriend Diederik zochten onlangs hun nieuwe keuken uit bij De Knikker. Voor Marit, die in 2016 Olympisch goud won en in 2017 werd uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld, is gezonde voeding van essentieel belang.

      

Passie voor topsport
Tussen de gangen door deelde Marit haar passie voor topsport in een inspirerend verhaal. Haar droom: ’s werelds beste zeilster worden. “Ik zeg altijd: ik ben niet degene met het meeste talent. Ik moet er elke dag keihard voor werken. Elke dag ben ik bezig om het beter te doen dan gisteren. Iedereen die ambitieus is kan van elkaar leren. Daarom vind ik het mooi om in deze setting te zijn, met allemaal mensen met passie voor hun vak.”

Marit Bouwmeester: “Mooi om in deze setting te zijn, met allemaal mensen met passie voor hun vak”

Passie voor koken
Chefkok André Swagerman van Bertmans Rotterdam verzorgde deze avond de kookworkshop. In zijn restaurant maakt André bewuste keuzes: lokale producten, seizoensgebonden, weinig vlees en weinig zuivel. “Gezonde voeding staat bij Bertmans centraal. Ik probeer mensen in deze workshop iets van mijn passie voor koken mee te geven.” En dat lukte: in een oogwenk stonden de zwemmers en waterpoloërs met een kookschort om quinoa te koken, wortels te raspen en uitjes te snipperen.

Passie voor de keuken
Tijdens deze eerste kooksessie met Marit en André waren de waterpoloërs en zwemmers van BZ&PC bij ons te gast. De Knikker sponsort de gezonde sportkantine van BZ&PC. Onze samenwerking begon weliswaar met een verzoek voor een frituurpan, maar vanuit onze passie voor de keuken besloten we ook de ambities van BZ&PC voor een gezondere sportkantine te steunen. Naast het gebruikelijke patatje biedt de club nu ook gezonde alternatieven aan in de kantine.

Meer variatie in de kantine
Michelle van der Wouden is voorzitter van de synchroonzwemcommissie van BZ&PC en ontfermde zich deze avond over het hoofdgerecht: een maaltijdsalade met gekonfijte eend en oesterzwammen. “Het is eigenlijk heel gek dat veel sportclubs alleen maar ongezond eten verkopen. Het hoort misschien een beetje bij de Nederlandse cultuur, na het sporten een gefrituurde hap. Maar wij wilden meer variatie in de kantine. Naast frisdrank hebben we nu bijvoorbeeld ook verse smoothies.”

Rogier van Veen (BZ&PC): “Met De Knikker hebben we echt een mooie inhoudelijke samenwerking.”

    

Gezonder alternatief
Rogier van Veen: “De leden moesten eraan wennen, maar er is steeds meer belangstelling voor de gezondere keuzes. We begonnen met de groentekroket. Ook uit de frituurpan natuurlijk, maar je moet ergens beginnen. Nu hebben we ook smoothies en verse wraps. Het patatje moet blijven, maar er is wel een gezonder alternatief.”

Inhoudelijke samenwerking

Onze passie voor de keuken en de gezonde ambities van BZ&PC hebben tot een mooie samenwerking geleid. Rogier van Veen, teamleider van de herenselectie waterpolo: “Sponsoring bestaat vaak alleen uit financiële steun. Met De Knikker hebben we echt een mooie inhoudelijke samenwerking. Voor ons is dit een fantastische avond, met een grote groep betrokken leden en natuurlijk met Marit. En het begon allemaal met een frituurpan!”

Wilt u meer informatie?

Maak dan een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.